Skamstøtten på Christiansborg af Jens Galschiøt

Hjælp os med at støtte Hongkong!


Du kan donere et beløb til opstillingen af Skamstøtten og aktiviteter, der skal oplyse om Hongkongs demokratibevægelse. MobilePay: 832583.


Alle, der donerer et beløb over 50 kroner, deltager i en lodtrækning om en af Galschiøts Hongkongskulpturer af en aktivist med hjelm og gasmaske (cirka 25 cm hø).

Skamstøtten Christiansborg 2020


Skamstøtten rejses foran Folketinget i solidaritet med Hongkongs demokratibevægelse

Skulpturen er lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt, og ambitionen om at opstille skulpturen foran Folketinget er realiseret i samarbejde med Alternativet og Amnesty International Danmark. Det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), SF, Enhedslisten og Fremad støtter også op om kunstmanifestationen.

”Hongkongs borgere har kun en chance for at bevare deres ytrings- og organisationsfrihed, hvis de bliver bakket op af os i Vesten - også selv om vi kun har mulighed for at give dem moralsk støtte. Jeg har talt med dem, der kæmper i demokratibevægelsen og ved, at denne støtte er afgørende for dem,” siger Jens Galschiøt.


Skamstøtte markerer overgreb mod humanismen

Galschiøts Skamstøtte er en serie af skulpturer, der markerer grove overgreb mod humanismen. Den blev oprindeligt lavet for at markere de kinesiske myndigheders blodige nedkæmpning af et fredeligt studenteroprør på Den Himmelske Fredsplads i Beijing i 1989. Hundreder, hvis ikke tusinder af ubevæbnede demonstranter og civile blev dræbt.

”Skulpturen blev første gang opstillet i samarbejde med Hongkongs demokratibevægelse for 23 år siden. Den er blevet en af de vigtige symbolske skulpturer i byen. Siden dengang har jeg arbejdet sammen med kunstneriske og politiske aktivister både inden og uden for Kina,” siger Jens Galschiøt.

Tre Skamstøtter er placeret permanent i Hongkong, Mexico og Brasilien. Skamstøtten på Christiansborgs Slotsplads er en modificeret version, hvor Hongkong-aktivister er en del af skulpturen.


Menneskerettigheder under pres

Skulpturen skal stå i tre måneder foran Christiansborg, hvor aktivist er vil arrangere forskellige happenings omkring den. Blandt andet kan danskerne skrive deres mening om situationen i Hongkong på en såkaldt ”Lennon Wall”, der er en slags offentlig opslagstavle, som demokratibevægelsen i Hongkong flittigt bruger i gadebilledet.


For Alternativet var det oplagt at være medarrangør af initiativet

”Vi har længe sat massivt fokus på den foruroligende og dybt kritiske situation i Hongkong, både parlamentarisk med samråd og ministerspørgsmål og som valgobservatører på gaden i Hongkong,” siger Alternativets Uffe Elbæk og fortsætter:

”Vi har vist vores støtte og engagement for hongkongernes skyld, men også fordi konflikten fortæller en langt større historie om menneskerettigheder under pres over alt i verden med for eksempel angreb på ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og introduktion af helt nye tyranniske virkemidler som ansigtsgenkendelse, som vi også forsøger at bremse herhjemme med et forbud.”


Frihedsrettighederne er blevet indskrænket i Hongkong

Amnesty International har udgivet rapporter og analyser om, hvordan Hongkong-borgernes frihedsrettigheder er blevet indskrænket, efter at bystaten blev givet tilbage til Kina i 1997, og har dokumenteret overdreven magtanvendelse og politivold mod demonstranterne.

”Det er vigtigt at vise solidaritet med de mennesker i Hongkong, som kæmper for ytrings- og forsamlingsfrihed. Vi vil ikke acceptere, at fredelige demonstranter bliver banket, fængslet og forhindret i at give udtryk for deres mening. Menneskerettigheder gælder alle steder – også i Kina,” siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.


Kina truede Københavns Kommune

Opstilling af denne Skamstøtte har fået stor opmærksomhed i både danske og internationale medier (bl.a. New York Times). Ikke mindst da Jyllands-Posten kunne afsløre, at Kina d. 22.01.2020 forsøgte at presse Københavns kommune til at tilbagetrække tilladelsen til opstillingen af Skamstøtten, og ifølge et notat truede kommunen med at ”Statuen ville være skadelig for dansk-kinesiske relationer”.

Ytringsfrihed må ikke bruges til at kritisere Kina

Da det ikke lykkedes Kina at stoppe opstillingen af Skamstøtten, udsendte den kinesiske ambassade i København i stedet d. 23.01.2020 et officielt statement. Her fordømmes opsætningen af Skamstøtten, som de kalder ”en konspiration” der har til formål at ”blade sig i Kina og Hongkongs interne anliggender” og ”undertrykke Kinas udvikling”.

I udtalelsen skriver Kina ligeledes at ytringsfriheden ikke betyder, at man har lov til at kritisere et andet land (læs Kina). Det viser med frygtelig tydelighed behovet for at sætte spørgsmålstegn ved Kinas syn på ytringsfrihed og andre basale menneskerettigheder!




Folketingets kulturudvalg støtter Skamstøtten

Folketingets kulturudvalg kaldte d. 4.2.2020 kulturminister Joy Mogensen og udenrigsminister Jeppe Kofod i åbent samråd vedrørende kinesiske myndigheders indblanding i kulturbegivenheder i Danmark. Her kom det frem at Kinesiske myndigheder, ifølge kulturministeren, i mindst 4 tilfælde har forsøgt at presse danske myndigheder og kulturinstitutioner til at droppe kunst og kunstnere som blev anset for kritiske overfor Kina. Et enigt samråd med partier på tværs af folketinget bakkede på samrådet op om kunstens ret til ytringsfrihed, også selvom den er kritisk over for Kina!

Er ytringsfriheden under pres i Hongkong?

Man kunne passende spørge sig selv: når kinesiske myndigheder med trusler forsøger at presse ytringsfriheden i Danmark, hvordan har ytringsfriheden det så i Hongkong og andre dele af Kina?